Tuesday, December 30, 2014

Whaddup?

Assalamualaikum. Greetings :)
Janji melayu kn? Kata janji nk update blog.
Tpi, mcm harem. Hahahaha.
Biasa lah. Kekangan masa.
Dengan keje nye lgi.

Ouh. Btw, aq da keje tau.
Keje biasa2 je. Kt mersing jugak.
Kadang2 naik moto, kadang2 curi kete ayah.
Hahaha.. Jahat sungguh.
Gaji?
Okay lau nk menampung blanja every month.

Tpi da xbest lah keje.
Hahahaha...
Terkongkong hidup.
Mmg lah kena komited ngn keje.
Tpi kalau smpai nk brkawan pun xbole, mati la nak.

Hmm.. 'Dia' dah kawin tau. Haha..
Happy for him.
Sweet tau. Kaler biru kot.
Hehehe...

Well.. Tu je kot nk update.
Aq akn update lgi nnti.
Btw, Happy New Year!!
May 2015 brings us more happiness.
Byee..

xoxo

Tuesday, July 22, 2014

Pudding Caramel

Assalamualaikum.
Hee.. Nmpak x tajuk post nie?
Ahha.. Actually, pudding caramel is one of my favourite dessert.
Aq suka sbb rasa manis gula tu. Bila mkn, mmg haven gila.
Aq start suka puding nie masa aq tgok crita My Boss My Hero.
Nmpak mcm sedap sgt masa laki tu mkn.

Masa aq kt Perak dulu, penah la mkn sekali dua.
But.. Aq xsuka sbb rasa telur kuat sgt.
Hehehe...
Pastu last year kot akak aq ade wt puding tu.
Dan yg seronoknya, dia xguna telur!
Mmg haven sgt mkn time tu.

Last few weeks, aq try lah wt puding yg mcm akak aq wt tu.
Haha.. Baru nk update bndenye.
Xbrape menjadi. Yelah, 1st attempt kn.
Pudingnye keras sikit. Pekat sgt kot masa aq masak ari tu.
Tgn aq siap melecur lagi time nk hanguskan gula.
Menari2 aq kesakitan kt dapur. Hahaha..

Btw, Nie resepi yg aq guna.

Bahan A
2 Senduk gula
1/4 Air

Bahan B
Sebungkus serbuk agar-agar
4 cawan air
2 1/2 Senduk gula

Bahan C
1 Tin susu cair
2 Sudu makan tepung Custard
1 Sudu teh esen vanilla
(Campurkan semua bahan C)

Cara-Caranya
  • Hanguskan gula tu. Mcm wt caramel lah kiranya. Bila dah colour mcm emas2, masukkan air. Kacau laju2 tau.
  • Bila dah rasa colour tu dah cantik, tuangkan je dalam acuan yg korang nk. Masa hanguskan tu, jgn smpai hangus2 hangit tau. Hee..
  • Dalam periuk lain masak bahan B. Bila gula dah cair, kecikkan api then masukkan bahan C. Tepung custard tu korg bancuh la ngn half air tu dulu. Sbb kalau masukkan dalam periuk terus, nnti brgumpal
  • Kacau lah adunan smpai sedikit pekat.
  • Matikan api, tuang adunan dalam acuan  berisi gula tadi.
  • Sejukkan dalam peti sejuk kejap. Pastu, boleh lah hidang n makan. Hee.. Lagi sedap kalau sejuk2. Aq suka sejuk2. huhu..

Ha.. Cmtu senang je nk wt puding caramel tuh.
Nie lah hasilnya. Jeng.. Jeng.. Jeng..


Friday, June 27, 2014

Luahan?

Assalamualikum.

Testing. Testing. Hahaha...
1st time try post pkai phone. Hiks..
Sbnarnye, xtau nk tulis ape lagi.
Kalau aq tulis bnde sedih, kang ade yg ckap aq xmove on.

Bukan salah aq.
Aq mmg da move on.
Tpi, memories keep coming back.
Even korg sendiri penah rasa kn.
Rasa nk nangis, jerit suruh memori tu pegi.
But it was like a movie. Keep on playing it over n over again.
Actually, it's not the goodbye that hurts, it's the flashback that follow.



I just hope one day I'll found the one that appreciate me.

Tuesday, June 10, 2014

Menaip

Assalamualaikum.
Sorry lama x update.
Hahaha.. Aq xtau lah ade org baca ke x blog aq nie.
Sbb aq just menaip.
Aq taip ape yg aq rasa nk luahkan.
Tpi xbest actually.
Sbb kita xdpat feedback, nasihat, kata2 smangat dri blog nie.
Meaning, mcm ckap dgan cermin.
Kah kah kah.

Kalau sesape prasan, aq suka menaip tengah2 malam.
Why is that?
Sbb pompuan lebih jujur bila malam.
Bkan nk ckap pompuan xjujur bila siang.
Maksudnya lebih jujur lah.
Aq xingat lah aq baca bnde tu kt mana.
Tpi mmg aq penah trbaca psal nie.
Yg pompuan bersikap lebih jujur n bersikap trbuka luahkan semua bnde bila mlm.

Hmm.. Bila dah mlm2 nie mula lah nk luahkan perasaan.
Hahaha.. Gua sedih la woi.
Seriously.
Aq xde bnde nk wt mlm2.
So.. Mmg terthrowback smua bnde lah.
Semuanya.
Aq xnk ckap psal bnde nie lgi, tpi bnde nie mcm pop up dlam otak aq.

Korg tau..
Bnde yg paling sakit after di tinggalkan bukan trpaksa say good bye kt org yg dh tinggalkan kita tu.
Tpi..
Bnde yg paling sakit adalah bila kita kena blajar hidup tnpa org tu.
And masa yg kita ambil utk fill up balik ruang hati yg dh kosong tu semula.
Nk fill up tu aq rasa adalah bnde yg paling sakit.
Smpai skrg still trying nk fill up hati tu even da lama bnde tu trjadi.
Hahaha.. *gelak untuk sedapkan hati sendirik.
Ya Allah. Tolonglah kuatkan hati ku. Kuatkan semangatku.
Semoga ingatan psal nie brkurangan. Aku rasa xmampu. Kuatkan lah aku.
Ameen.
xoxo

Tuesday, May 13, 2014

Kehilangan

Assalamualaikum.
Kehilangan. Yes.
Aq xtau npe.
Tpi tiba2 rasa sedih.
Rasa cm hilang something.
And yes, bnde nie mengganggu aq.

Kenapa aq still xley lupa?
Aq da move on.
Tpi npe bnde tu still dtg?
Perasaan sakit tu still ada.

Korg penah x rasa nk nangis sgt2, tpi xley nangis.
Hati rasa sakit mcm di siat2 kn?
Cmtu lah aq rasa skrg nie.
Yes. mmg sakit.

Ahh.. Bahagianya dorg.
Aq da penat rasa sedih.
Aq da penat rasa sakit.
Kenapa lah aq bukak FB tadi.
Btul lah org ckap, FB can ruin your life.

Dah la. Aq xde mood nk menaip dah.
Sebak.
Hahaha..
This is the only place yg boleh aq luahkan semuanya.
Yes. Everything.
Assalamualaikum.

xoxo

Saturday, May 10, 2014

Si Tam dalam Kenangan

Bismillah. Assalamualaikum.
Ari nie terasa nk crita psal kucing.
Si Tam. Well.. Mmg common name.
Sbb nya she's black. Yes. It's a She.

Masa 1st time dia dtg rumah aq, she was sick.
Asyik bersin. Kurus je.
Dtg dlam keadaan lapar dan mcm gila sikit.
Prnah sekali tu dia boleh duduk tegak tengah2 panas. Mcm patung.
Adalah dlam seminit dia stay like that.

Da dekat 2tahun.
Dia dtg rumah since kitorg baru pindah mersing smula.
On 6th July 2012. Aina yg tulis tarikh nie.
Si Tam tu, manja sgt2. Bila Aina panggil, laju je dia g kt Aina.
Gesel2 kt kaki kitorg.
Dia lah aq rasa kucing aq yg paling baik.
Dia xmasuk rumah pun. Kalau panggil bru masuk.

Dia mati sbb kena infection n dah tua.
Tu yg Ayu ckap.
Ekor dia luka teruk.
Da letak ubat, but still mcm tu.
Sedihnya. Sebak gila bila tulis nie. Hahaha..
Aq rsa trkilan sbb xdpat baikkan luka tu sblum dia mati.
She died yesterday morning, kt depan surau sebelah rumah aq.
Kitorg tanam dia kt dlam kwasan surau tu.

Sbb xnk rasa kehilangan sgt, kitorg bela lagi sekor kucing.
Kitog jumpa kt playground. Aina namakan dia Miko.
Actually nama tu aq yg bagi. Hahaha..
Skrg tggal lah Putih ngn Miko.
Yg lain byk da mati, kena langgar, and kena bunuh.
Hopefully xde lah yg bunuh kucing aq lagi pasnie.
Okay then. That's all for today.
Assalamualaikum.

xoxo

Wednesday, April 23, 2014

Ujian?

"Allah menguji kita dengan sesuatu yang sangat kita sayang.
Kita diberi cubaan dengan kehilangan.
Allah menguji kita dengan sebuah impian yang amat kita harapkan.
Kita terduduk berlinangan air mata saat impian itu kecundang.
Sesungguhnya DIAlah pemberi segala, kerana segalanya kepunyaan-NYA.
Saat ditariknya nikmat yang ada, DIA sedang mengaturkan untuk kita sesuatu yang lebih berharga.
Jangan bersedih, dunia ini tidak selayaknya ditangisi".

Bila aq renung dalam2 maksud semua nie, tiba2 hati jadi sebak.
Setiap kali ade dugaan melanda hdup aq nie, aq tabahkan hati.
Aq cakap, " Xpe, Allah duga kau sebab Allah sygkan kau".
Tu lah yg aq pgg smpai skrg.

Then, aq terus TERthrowback masa dulu2.
Sedih gila aq time dpat berita tu. Seriously.
Otak terus blank. Aq tgok gmba tu 3-4 kali.
Baca semula ape yg ditulis atas cupcake tu.
Haha.. Bodohnya aq.

Ahh.. Xde guna sedih2 lagi.
I've move on.
InsyaAllah, Allah dah sediakan something yg lagi baik untuk aq kn?
Aq cuma perlu bersabar dan sentiasa mengingati-NYA.
Cinta kepada manusia boleh, cuma jgn smpai melebihi cinta kepada Allah.
InsyaAllah =)

XOXO

Monday, April 21, 2014

#Throwback

Hai. Hai. Hai.

Cita psal throwback.
Last week aq balik SI (Seri Iskandar). Just settle down a few things before nk konvo nie.
Dah brubah SI tu. KFC dah makin besar.
Tapi, time tu yg xberapa bestnye xde budak.
Yelah. Diploma dh habis. Degree cuti time tu. Agak lengang lah.
Tapi seronok lah jugak bila lalu kt all the places, teringat masa belajar dulu.
Susah senang belajar. Jauh2 dari family.
Lepak salam smpai 2-3 cawan air.
Overnight balik pkul 7 pagi.
Jalan sorg2 dalam tesco tengah2 mlm.
All memories yg memang xdapat nk lupa.

Aq, Tina, Gebang, Jun, n Adik.
Dari Johor sampai lah ke Perak.
Sbelum balik, singgah jap lah kt Kellie's Castle sbb nk penuhi impian adik n gebang.
Both of them xpenah g Kellie. Dah snap2 pic semua, terus continue journey balik.
Singgah KD anta Gebang. Her mom masakkan kitorg lunch. Thanks Mak Gebang!!
Drop Jun kt Semban. Hadap jammed Semban-Senawang. Smpai Johor pkul 10 lebih.
Esoknya baru aq gerak balik Mersing.

Tu lah long journey yg aq rasa paling best.
Maybe sbb Aq, Tina, ngn Jun mmg rapat. Susah senang kitorg sama2 masa sem 6 dulu.
Ahh.. Sedih pulak bila throwback masa sem tu. Miss that moment.
Time tu lah kita tau sama ada dia kwan senang or kawan susah kita.
Aq ngn Gebang mmg dh rapat since Part 2 lagi. Ktorg sama2 kelas Pre-Calculus.

Nie ha a few picture from Gebang's camera.
Unforgettable memories.
Hopefully, insyaAllah we'll meet again in the future.




Sunday, April 20, 2014

Back Again

Greetings.

Lamanya x di update blog nie.
Rasa sedih lak bila bukak. Kesian blog aq.
Well.. Many thing happens in the past few years.
I've finish my study. Ouhh.. Ha.. Bulan 5 nnty baru konvo.
Dah kerja, n dah menganggur semula :)
No more love. He got engaged with someone else.
Aq doakan dia happy :) (Sincerely from my heart)
I think I've become more matured. Like the old's say, "Pengalaman mematangkan kita".
Miza pun dah kerja. Boleh lah jaga diri sendiri. Ayu, next year baru habis study.
Aq je xde hala tuju. Hahahaha..

Lepas nie, aq janji aq akn update every week blog nie.
I need something to distract me from remembering the past.
Okay peeps. Assalamualaikum.

XOXO