Tuesday, July 22, 2014

Pudding Caramel

Assalamualaikum.
Hee.. Nmpak x tajuk post nie?
Ahha.. Actually, pudding caramel is one of my favourite dessert.
Aq suka sbb rasa manis gula tu. Bila mkn, mmg haven gila.
Aq start suka puding nie masa aq tgok crita My Boss My Hero.
Nmpak mcm sedap sgt masa laki tu mkn.

Masa aq kt Perak dulu, penah la mkn sekali dua.
But.. Aq xsuka sbb rasa telur kuat sgt.
Hehehe...
Pastu last year kot akak aq ade wt puding tu.
Dan yg seronoknya, dia xguna telur!
Mmg haven sgt mkn time tu.

Last few weeks, aq try lah wt puding yg mcm akak aq wt tu.
Haha.. Baru nk update bndenye.
Xbrape menjadi. Yelah, 1st attempt kn.
Pudingnye keras sikit. Pekat sgt kot masa aq masak ari tu.
Tgn aq siap melecur lagi time nk hanguskan gula.
Menari2 aq kesakitan kt dapur. Hahaha..

Btw, Nie resepi yg aq guna.

Bahan A
2 Senduk gula
1/4 Air

Bahan B
Sebungkus serbuk agar-agar
4 cawan air
2 1/2 Senduk gula

Bahan C
1 Tin susu cair
2 Sudu makan tepung Custard
1 Sudu teh esen vanilla
(Campurkan semua bahan C)

Cara-Caranya
  • Hanguskan gula tu. Mcm wt caramel lah kiranya. Bila dah colour mcm emas2, masukkan air. Kacau laju2 tau.
  • Bila dah rasa colour tu dah cantik, tuangkan je dalam acuan yg korang nk. Masa hanguskan tu, jgn smpai hangus2 hangit tau. Hee..
  • Dalam periuk lain masak bahan B. Bila gula dah cair, kecikkan api then masukkan bahan C. Tepung custard tu korg bancuh la ngn half air tu dulu. Sbb kalau masukkan dalam periuk terus, nnti brgumpal
  • Kacau lah adunan smpai sedikit pekat.
  • Matikan api, tuang adunan dalam acuan  berisi gula tadi.
  • Sejukkan dalam peti sejuk kejap. Pastu, boleh lah hidang n makan. Hee.. Lagi sedap kalau sejuk2. Aq suka sejuk2. huhu..

Ha.. Cmtu senang je nk wt puding caramel tuh.
Nie lah hasilnya. Jeng.. Jeng.. Jeng..