Monday, May 30, 2011

New!!

Huhu.. See my entry title? Ahha..
Thats is the thing that i wanna do in this semester.
All new.
New life.
New result.
New attitude.
Hahahaha.. 
My fren said..

"Emy, Ko nk masok sem baru kn? So,, bukak buku baru dengan harapan yg baru."

Tengs mak. Aq akn cube. Hehehe..
i must get a new life.
I will get rid you, you, and you OUT from my life.
Hahahaha..
Need to focus on my study now. Huhu..
Kalo dulu, aq slalu ingat ko.
Tpi skunk.. Aq kene buang ko jaoh2.
Sbab ko pon da buang aq. Lalalala..

Anyway.. Today start new sem.
Kuliah pertame ary nie, BEL311.
Hohoho.. iaitu ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
Mmg seronok lah. 1st kals, da ade assgment.
But.. Dy best kot. Kinda nice.
Hehehe..

Tomorrow..
SUG230
and BEL311 again. Hohoho..
So.. Brmula la idop aq sbagai pelajar part 3.

BUBYE SUG2C
N
HELLO SUG3C

Hehehehehe... 

Sunday, May 29, 2011

Mulut Langsi~

Okeyh. Ary nieyh nk cite psal ketidakpuashatian aq.
Ha.. Nk cherite la psal sorg dak laki nieyh.
Mulut dy, agak2 langsi kot.
Ha.. Aq mmg fail ngn dak2 mcm nieyh.
Dy mnx tolong. Oke, aq tolong.
Then,, kutuk2 aq.
Kutuk tu, aq xkesa sbnarnye.
But, kutukan dy, mmg agak2 SENTAP.
Agak kurg hajo.
So.. Aq sakit aty tau x. Hishh...

Ko mnx aq jga awek ko, aq jga.
Ko mnx tolong aq tgok2 kn awek ko, yup. Aq tolong.
Ha.. Aq da tolong tu, reti2 la hargai.
Nie x, dok kutuk2 aq lak. Mmg sh*t la kn!
Ha.. Aq nie, kalo da mrah. Mcm nie la ayat yg akn kuar.
Mmg aq sindir ko la. Ko dgar je la oke!
Haihh.. Aq xtau la kn. Mmg skunk ramai org mcm nie.
Org2 yg xreti nk hargai pgorbanan org laen.
Aishh.. Da penat la aq mmbebel. 
Padahal bru sikit tuh.
Lantak ko la budak.
Aq da xnk tolong ko lagy.


p/s :: Kalo nk mnx maaf, dtg lagy 2-3 ary agy. Tu pon, kalo aq nk maafkn ko.

Thursday, May 26, 2011

Menghargai..

Ahha... Nmpak title entry aq nieyh?
Ha.. Ary nie nk kongsi sket tntang penghargaan.
Oke. Dlam idop kite, kite msty la nk di hrgai kn? 
Seme org mcm tu. 
Dorg nk ape yg dorg wt tu, dihargai oley org yg brade di sekeliling dy.

Sbgai contoh(xde kene mngena ngn sape2. Aq wt contoh jep)


1. Time kite perlukan dy, dy xde.
Tpi time dy lak perlukan kite, kite slalu ade ntok dy.

2. "Tggu jap. Ade keje sket" Oke. Kite tggu.
Esok pagy bru dy msj. "Sory trtido" Hahahahaha... (Aq penah wt nieyh.)


3. "Bru balek nie. G Prt Haji Dahlan." Aq xtau tmpat tuh. So.. Tnye la kt mne kn?
"Aq penat nieyh. Kalo xtau, baek xyah tnye" (Kite just nk amek berat kn?)


4. Dy mnx tolong. Oke, kite tolong lah. Walopon bnde tu kite pon xtau kite ley wt ke x. Yg penting kite cube. Then, xreti nk ucap trimas. Ape lahh..

5. Ank2 lak. Hishh... 
Ibu nasihat ank dy. Oke, ank dy dgar. Pstu mnjawab.
Mnjawab tu, bkn slow. Ditengkingnye ibu dy. Pastu, mcm mnganjing.
Kuang hajo doe. Aq paling pantang tgok ank2 lawan ckap mak bpak dorg.
Cam nk lempang je. Hohoho..

Byk agy aq nk cite tpi.. takot ade yg terase nnty. Hohoho...

Sunday, May 22, 2011

Endless Love~

Naper ko still syg dia, walau dia dh tinggal ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh buang ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh hancurkan ht ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh pijak cinta ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia runtuhkan mahligai ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia pergi tanpa belas ??
Naper ko still syg dia , walau ko menangis dia pandang ko penuh benci ??
Naper ko still syg dia , walau dia tak pernah pikir susah ko ??
NAPER?NAPER?Naper ko still sayang dia ??? !!~

SEBAB ......
bila dia tinggal aku ... aku sedar kelemahan diri aku
punca dia pergi ...

bila dia buang aku .. aku makin dekat dengan Tuhan ,
dan aku tahu ujian ini utk aku baiki diri .. bukan merosakkan diri aku dgn kebencian

bila dia hancurkan hati aku .. aku teringat betapa byk hati dia aku hancurkan ,
tanpa aku sedari ..

Bila dia pijak cinta aku .. aku tahu cinta tuh dh lamer x berkembang tak d baja ..
atas kelalaian dan kealpaan aku ..
bila d pijak baru aku tercungap untuk bernafas ,
dan cuba bangun dan kembang semula

Bila dia runtuhkan mahligai aku .. saat tuh , ia hanya mahligai kaca .. yg pudar sinarnya
hanya tiang cinta yg mmbuat ia terus berdiri ..

Bila dia pergi tanpa belas ...
Aku kenal dia , aku tahu dia berperang dengan diri ...
mencari kekuatan untuk berlalu

Bila dia pandang aku penuh benci ... itu kerana dia sayang aku , walau dia cuba nafikan
Bila dia tak pernah pikir susah aku .. sebenarnya dia tak pernah berhenti memikirkan aku ..

dan kerana itu ,
aku still sayang dia ..
dan mengharapkan peluang dari Tuhan untuk perbaiki segalanya .. !!~
dan aku berjanji ,
walau sesaat aku takkan sia kan ...

P/S :: Amik kt Fesbuk

Saturday, May 21, 2011

Just a week left..

Keh3.. Sminggu jep agy.
So.. i'll spent my time in this one week betol2.
Huhu.. Sabo je lah. Xterase lak nk balek. Hahahahaha...

Ary nie kite nk cite psal bnde cumil.
Oke. Kt uma korg msty ade bnde cumil kn?
Kalo xde, aq xtau lah. Hehehe..
Kt uma aq nie, seme girls. Except my dad. Hehehe..
Nk tunjuk lah bnde2 cumil yg ade dlam simpanan aq skunk nieyh.

 This is my Mr.D. Huhuhu.. i got this last week from my dad. Thanx ayah!

 This is actually a present for someone. This thing remind me of him. He always scold me when i wanna eat 'panadols'. Hehe.. But, i didn't give this present to the real owner yet. Hik3..

Ha.. Nie yg aq paleng3 syg. Aq dpat nie as a birthday present from my dearest friend. Cik Nana Fazlina. Weh Na.. Syg ko lah!

 This is also from my dearest friend. Enchek Amir Imran. Heyy.. Syg ko jugak! But.. this teddy is at Kampus. Hehehe.. Didn't bring it back home.

Ahha.. Tu jep la nk tunjuk(wt mase skunk nie la)
Xtau la nnty akn dtg kn?
Ntah2 agy byk aq ade. Hohoho..

What a boring day..

Aishh..
Bosannye ary nie. Xtau la npe.
Maybe sbab tepon aq xbrbunyik kot. Hahahahhaha...
Ngeh3.. Yesterday, is a very bad day 4 me.
Hoho.. Kalo xsilap, smalam aq reactive my fb back. And, i saw many thigs dat i dont wanna see.
Aq ttop fb sbab nk lari dri msalah. But, then bukak smula, still ade msalah. Mmg betol lah. Manusia xkn dpt lari dri msalah dy.
Well.. what i'm gonna say kn? Terime je lah. 

Okeyh. Pejam celik, pejam celik agy da nk abis cuti.
Sgt2 cepat kn?
Well.. Aq naik, dorg bru cuti.Haihh..
Sgt2 trkilan. Ary tu, dpat jumpe kejap sgt.
Well.. its my fault.
Aq xgunekn mase yg sekejap tuh sebaik2nye.
So.. Aq akn abis kn cuti aq nie ngn melepak.
Yezza. Kuar ngn mmber.
Hmm.. Kt Perak mmg dpat kuar, tpi.. xmcm kt sni.
Orgnye laen2. 
Haha~ Nmpak sgt aq mcm xnk balek. Hahahhaha..
Kn bagos kalo cuti di lanjutkn smpai ujong bulan 6.
Keh3.. Fine lah. Nk study kn? Huhu..

Tiap2 ary aq asik ckap nk kuar. Smpai ibu mrah. Tnye npe nk kuar je.
Aq ckap lah.. Ntah la bu. Serabot.
Then, my sis ckap. Ko trkilan sebenarnye. Hahahaha..
Well.. Maybe betol. Hehe.. Finelah. Xpe. Rabu depan, ade agy.
So.. Enjoy jep la slagy mampu. wahahahahha...

Friday, May 20, 2011

Long Time No See..

Hye my dear readers. So sorry. Lame giler x hapdet blog. Biase la. Org bzi. Keh3.. Xla. Aq just xde bnde yg nk di kongsikan. Ha.. Skunk bru la ade bnde aq nk kongsi. Hohoho..
Pada tanggal 17/5/2011, aq telah melepakkan diri ngan dak2 KKTM. Hoho.. Mmg seronok. Maklumlah, xpenah jumpe. Dorg mmg sporting giler ahh. Ok. Dak2 KKTM tuh, kwan bff aq. Cik Bayah Bam. Haha.. Kengkawan dorg merupakan ahli2 'SAHABAT GELAK SAMPAI MAMPUS'. Ha.. Kitorg melepak kt BP Mall. Tetibe, aq jumpa skali ngn dak yg aq xsangke ley jumpe. *jahat pnye bam. dy kene kan aq time tuh. Haha.. Mase tuh, aq rase nk gigit je bam. 
Ngeh3.. Carry on.. Lepak2, tgok la wayang. Cite kongsi. Ok la cite tuh. Klakar. Tpi..Aq kurang dpat tangkap content cite tuh. Huhu.. Dlam pkol 6 lebey, bru la aq balek. Mmg seronok.
Selang sehari pastu. Iaitu pda tggal 19/5/2011. Hoho.. Aq kuar agy. But this time aq naek bas. Haha.. Sumpah. Pasnie aq xnk naek bas agy. Bpak lame aq tggu. Huhu.. Oke2. Aq, Bella, Shida, Amal, Shukor ,n Saleh. Ha.. Lepak BP Mall agy. Mule2, pi tgok cite Nur Kasih. Adehh.. Xmnat la cecite mcm nie. Tpi,, aq follow je dorg. Dh dorg nk tgok. Aq ikot je ar. Huhu.. Ade sorg mak cik tuh, nanges tgok cite tu. Sedey kot. Ntah la. Ok.
Pastuh, kitorg g mkn kt MK. Then, lepak kt bowling lak. Ha.. Nie yg seronok. Maen bowling. Mcm2 gaye ade. Hahaha... Mmg trbaek dorg nieyh. Ade yg baling, tpi bolanye ke blakang. Korg dpat bygkn kn? 1 agy, ha.. Baling mnggunakan dua2 blah tgan. Mcm nk baleng smpah. Haha.. Tu la.. Nk maen sgt. Tpi yg pasti,, aq yg menang. Hohoho... Mmg best. Ha.. Maybe dlam mase trdekat nieyh, aq kuar agy. Huhu.. Nk abeskn cuti. Bosan deyh dok uma. Rindu UiTM. Hahahahah!!!

Saturday, May 7, 2011

Anak Pertama. Ahha..

Anak Sulung
Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.
 

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
  • sering berjaya dalam hidup.
  • lebih pandai mengambil hati orang tua.
  • mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

Anak Tengah
Biasanya anak tengah lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain. Mereka lebih gemar berdikari dan membuat hal sendiri. ini kerana mereka adalah antara yang paling kurang ‘favourite’ di kalangan adik-beradik yang lain. Seringkali mereka juga teras terpinggir. Dalam banyak hal mereka merasakan diri mereka dipaksa untuk mengalah kepada si sulung atau si bongsu. Sebab itu di kalangan mereka juga kadangkala mudah dilanda tekanan. Oleh itu, anak tengah juga cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
  • lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
  • suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
  • sering merasakan diri mereka terpinggir.
  • terlalu mengalah


Anak Bongsu
Mendengar ungkapan anak bongsu saja cukup memadai untuk membuat tafsiran bagaimanakah sikap anak bongsu. Mereka sering digambarkan sebagai seorang yang manja dan besar kepala dan mahukan orang lain mengikut kehendak mereka sahaja. Mereka perlukan orang lain untuk melakukan apa saja dalam hidup. Sering dikatakan mereka kurang berjaya dalam hidup memandangkan sikap ketidakpercaya ibu bapa terhadap mereka. Biarpun mereka berjaya namun sikap ibu bapa sendiri membuatkan hidup mereka terbatas. Mungkin ibu bapa sentiasa berasakan anak bongsu memerlukan perlindungan mereka buat selama-lamanya.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • happy go-lucky dan yakin diri.
  • manja.
  • berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
  • sukar membuat keputusan sendiri. 

 Anak Tunggal
Dalam banyak kategori, ramai ingin menjadi anak tunggal. ramai yang beranggapan seronok menjadi anak tunggal memandangkan hanya mereka satu-satunya anak dalam keluarga. Mereka akan menjadi tempat sepenuh tumpuan, perhatian dan curahan kasih sayang ibu bapa. Mereka juga tiada persaingan dari adik-beradik yang lain. Dari sudut hubungan bersama ibu bapa, tidak dinafikan hubungan anak tunggal lebih kukuh dan erat. Mereka saling memerlukan antara satu sama lain, saling menyokong dan menggalakkan.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • sering merasakan diri mereka kesunyian.
  • lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai.
  • lebih bijak bergaul.
  • lebih cepat matang.
  • terlalu rapat dengan ibu bapa walau usia makin meningkat.
  • sukar nak bertolak ansur dengan orang lain. 

p/s :: Amik drpd Rahsia Perangai Anak

Thursday, May 5, 2011

Sy ke tu?? Haha!



Ahha mcm biase. Mncopek. Aq like note2 mcm nieyh. Hahaha.. Mcm aq ke nie??

ANAK MANJA IBU
sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..

BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi

HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka

BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..

ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri

PEMAAF & caring
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah

PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas....